Dit artikel is geschreven door Amete van den Berg. Heb je vragen of wil je reageren? Mail naar: amete@ideate.nl
In het initiatief De Tussentijd zijn we in het begin van de corona-crisis met meer dan 30 denkers en doeners online aan de slag gegaan om eens na te denken over dringende vraagstukken in verschillende domeinen. Een van deze domeinen was Onderwijs. In maart 2020 stond het onderwijs op z’n kop. Basisscholen, middelbare scholen, mbo, hbo en universiteiten waren dicht. Al het onderwijs werd online gegeven. Ineens moesten leraren hun hele curriculum online proberen over te brengen. Een haast onmogelijke opgave.
In de publieke discussie kwamen de leraar en de schoolleiding veelvuldig aan het woord. We hoorden van leraren hoe lastig het was om de leerstof over te brengen en hoe lastig het was om met de leerlingen te communiceren. Maar ons viel op dat leerlingen zelf eigenlijk weinig aan het woord waren. Hoe hebben zij deze online lessen ervaren?
Daarom zijn wij in gesprek gegaan met de leerling zelf. We hebben door middel van enquêtes en interviews de verhalen van leerlingen opgehaald. en vooral docenten, ouders, schoolbesturen aan te moedigen om naar deze verhalen te luisteren. Wat vindt de leerling belangrijk? We zagen bijvoorbeeld dat veel docenten ieder hun eigen systeem hadden bedacht om online les te geven. De een gaf het huiswerk op via WhatsApp, de ander via e-mail. Dit zorgde ervoor dat leerlingen via allerlei verschillende kanalen les kregen. Ook waren er dingen die juist beter gingen. Zo vertelden sommige leerlingen dat ze zich thuis beter konden concentreren. We hebben de belangrijkste lessen gebundeld in een boekje. Aan het eind van dit boekje staan de aantal vragen om leraren te inspireren in gesprek te gaan met leerlingen om erachter te komen wat zij belangrijk vinden.
Klik hier om het boekje met de lessen uit de Tussentijd te downloaden.