Project: Zuid-Limburg Bereikbaar – doelgroepen en drijfverenanalyse deelmobiliteit
Hoe kan het aanbieden van deelmobiliteit bijdragen aan het leefbaar en bereikbaar houden van een stad of regio? Overal in Nederland is men met die vraag bezig. Ook in Zuid-Limburg. Om de komende jaren de regio bereikbaar te houden, is men nu bezig met de vormgeving van nieuw beleid rondom deelmobiliteitshubs, plekken waar marktpartijen hun deelfietsen, -scooter en -auto’s kunnen aanbieden. Hoe geef je zo’n plek vorm? Waar moet je op letten? Welke vervoersmiddelen moeten er komen? Op welke locaties? En wie gaat daar dan gebruik van maken?
Met die beleidsvraag kwam programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar naar Ideate. Zuid-Limburg Bereikbaar is een samenwerking tussen lokale gemeenten en de provincie om de mobiliteit van het gebied zo goed mogelijk vorm te geven. Een van de vragen waar de organisatie mee bezig is, is het vormgeven van het beleid rondom deelmobiliteit. Dat vraagt een regionale aanpak, die zoveel mogelijk aansluit op de wensen en behoeften van de reizigers.
Design thinking aanpak met lokale experts
Ideate bedacht een ontwerpaanpak waarin zowel experts en bewoners hun kijk op deelmobiliteit in de regio konden geven. In een aantal expertsessies kwamen we, samen met experts uit de regio, tot een definitie van deelmobiliteit. Ook werkten we aan een typering van deelmobiliteitshubs, waarin we vijf verschillende typen hubs onderscheiden. Welke hub waar komt hangt sterk af van de het verwachte gebruik en de verwachte gebruiker.
Toetsing van inzichten met bewoners
Om die eindgebruiker beter te begrijpen, werden conceptuele hubs voorgelegd aan een panel van bewoners uit de regio Zuid-Limburg. Aan hen werd gevraagd meer te vertellen over hoe zij reiskeuzes maken en welke rol deelmobiliteit daarin kon spelen. Vervolgens vertaalden we de inbreng van het panel naar inzichten voor de eindrapportage
Alle inzichten uit de expertsessies en panelsessies zijn in een rapport uitgewerkt. De belangrijkste boodschap: laat de uitwerking van de hub aansluiten op de behoefte van de uiteindelijke gebruikers.
Daarnaast doen we in het rapport aanbevelingen voor de uitrol van deelmobiliteit, zoals aandacht voor de mate van vertrouwen in deelsystemen. Een uitprobeeraanbod kan bijvoorbeeld helpen bij het creëren van vertrouwen onder nieuwe gebruikers. Een andere opmerkelijke aanbeveling is dat we aanraden de samenwerking te zoeken met werkgevers voor het stimuleren van deelmobiliteit door het aan hun werknemers aan te bieden..
Meer weten over dit project of wat Ideate voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Joep van Heugten (joep@ideate.nl)