In de bakkerij op de dagbesteding werken verschillende mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking. Iedereen krijgt een eigen taak, zo ook iemand om het bloem af te wegen voor het deeg. Maar hoe kan hij of zij dit goed doen als hij of zij de concepten ‘minder’ en ‘meer’ niet begrijpt? Dit was één van de vraagstukken waarmee we aan de slag gingen gedurende de ‘Cosislabs’.
Cosis is een zorgorganisatie in Noord- en Oost-Nederland en helpt mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking grip te krijgen op het leven door middel van o.a. ondersteuning thuis en dagbesteding. Om medewerkers de kans te geven een praktisch vraagstuk uit hun eigen praktijk aan te dragen of mee te werken aan het ontwerp van een oplossing organiseert Cosis eens per half jaar een ‘Cosislab’. Een Cosislab is een kortdurend ontwerpproces rondom een praktisch vraagstuk. Ideate droeg tweemaal bij door ontwerpsessies te organiseren en het ontwerpproces te faciliteren rondom twee verschillende vraagstukken.
Cosislab
Bij een Cosislab wordt gekozen voor een concreet vraagstuk dat staat voor een breder probleem. Het ontwerpproces is zo ingericht dat 7 tot 10 deelnemers uit de gehele organisatie in koppels werken aan het vraagstuk gedurende vier dagen:
Dag 1: Verkennen van de vraag en context
Op de eerste dag onderzoeken deelnemers de casus, door in de praktijk onderzoek te doen. Daarna volgt een brainstorm om scherp te stellen waar aandachtspunten liggen en op welke deelvragen de oplossing betrekking kan hebben.
Dag 2: Ideeën verzamelen en uitwerken
Op de tweede dag bedenken de deelnemers kansrijke ideeën. Vervolgens kiezen zij het meest kansrijke idee of de meest kansrijke ideeën en maken hiervoor een plan voor een prototype en experiment.
Een maand organisatie tijd
Na dag 2 is er een maand tijd om materialen te verzamelen voor het prototype, kennis op te doen en om de experimenten voor te bereiden, zodat de ideeën in een realistische situatie getest kunnen worden.
Dag 3: Prototype bouwen en testen
Gedurende de derde dag bouwen de deelnemers hun prototype en testen zij deze vervolgens in de door hen ontworpen testopzet.
Dag 4: Evaluatie en presentatie
Op de laatste dag evalueren de deelnemers de testresultaten en werken aan een plan voor de opschaling van hun idee, een opzet van een business case en een plan voor implementatie in de organisatie. Zij presenteren dit vervolgens binnen de organisatie aan het management team en andere geïnteresseerden.
Dankzij de Cosislabs zijn er meerdere innovaties doorgevoerd in de organisatie, zoals een weegsysteem met (visuele) feedback, afgestemd op het verstandelijk niveau van de cliënt en een app voor het koppelen van vrijwilligers en beschikbaar vervoer aan cliënten die erop uit willen.
Meer weten over dit project of hoe Ideate een innovatielab in jouw organisatie kan faciliteren? Neem dan contact op met Daan Picavet via daan@ideate.nl