Op een dag verplaatsen mensen zich heel wat keren. Een boodschap doen, familie en vrienden bezoeken. De meeste mensen staan pas stil bij mobiliteit op het moment dat verplaatsen (tijdelijk) niet (meer) lukt. Hoe kunnen we dit gesprek preventief voeren met mensen die ouder worden?
BeterOud is een consortium van ouderen, professionals en organisaties zij zetten zich in voor een zo zelfstandig en waardevol mogelijk leven voor ouderen, ook als een oudere meer afhankelijk wordt van zorg en ondersteuning. In opdracht van Rijkswaterstaat deed werkplaats Veilige Mobiliteit, van BeterOud onderzoek naar wat van invloed is op de mobiliteit van ouderen. Met mobiliteit verstaan we; de manier waarop iemand zich verplaatst in en rond het huis en in de omgeving. Uit dit onderzoek blijkt dat het prettig is om gesprekken te voeren met ouderen over mobiliteit, naar aanleiding van kantelmomenten.
Kantelmomenten zijn gebeurtenissen hebben veel invloed op iemand zijn mobiliteit. Denk aan met pensioen gaan of het moment waarop een dierbare komt te overlijden. Rond zo’n grote gebeurtenis is het fijn om ook een gesprek te voeren over wat dit betekent voor de manier waarop iemand zich kan blijven verplaatsen.
Ideate werkte mee aan een hulpmiddel om gesprekken te structureren. Welke vragen helpen bij het voeren van een gesprek over mobiliteit? Vervolgens wil men ook weten waar tips of hulp te vinden is.
In samenwerking met de werkplaats hebben we in totaal 11 gesprekskaarten ontwikkeld. De onderwerpen van de gesprekskaarten zijn verspreid over 8 thema’s: digitale vaardigheden, eropuit, balans, gevolg van ouder worden, voorbereiden op de toekomst, trainen en behoud, hulp vragen en alternatieven. Elke kaart bevat een aantal vragen en linkt naar een pagina waar tips zijn te vinden.
De gesprekskaarten komen met een ‘recept voor een gesprek’. Dit is een handleiding voor professionals, vrijwilligers en ouderen die graag gebruik willen maken van de kaarten. In de handleiding is extra informatie te lezen over de aanleiding voor een gesprek, tijdsduur, het gebruik van de gesprekskaarten en tips om een gesprek op gang te brengen.
Dit is nu een eerste versie van de gesprekskaarten en een recept voor een gesprek. De gesprekskaarten gaan op een later moment getest en doorontwikkeld worden.
De handleiding en gesprekskaarten zijn vrij te downloaden op www.beteroud.nl/mobiliteit
Meer weten over dit project of wat Ideate voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Amete van den Berg via amete@ideate.nl