Dromen van een centraal punt voor mobiliteit.
Mobiliteit is een groot goed. Voor veel mensen staat het zelfstandig kunnen verplaatsen gelijk aan onafhankelijkheid en deelname aan de maatschappij. Voor veel ouderen geldt: een waardig leven is een mobiel leven. De urgentie die ouderen voelen om mobiel te zijn en te blijven verdringt vaak een veilige verkeersdeelname, zo blijkt uit onderzoek (Doortrappen, veilig blijven rijden). Veel ouderen blijven lang fietsen of autorijden zonder aanpassingen te treffen in hun gedrag of hulpmiddelen te gebruiken, soms met nare gevolgen voor eigen gezondheid of de verkeersveiligheid.
Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fyslân (ROF) droomt van een mobiliteitsadviescentrum gericht op oudere verkeersdeelnemers. Het idee is dat professionals en ouderen bij dit centrum informatie kunnen vinden over mobiliteit en initiatieven in de regio. Het centrum bestaat uit een netwerk van mensen dat bezig is met mobiliteit. Met het netwerk verzamelt het ROF de laatste inzichten en initiatieven. Deze worden via het centrum toegankelijk voor een grote groep mensen. Tot slot hebben we de ambitie dat er oplossingen om mobiliteit en verkeersveiligheid te bevorderen, vervoersarmoede tegen te gaan en ongevallen te voorkomen met het netwerk moeten worden ontwikkeld.
Hoe leeft het onderwerp?
Tijdens de eerste sessie in Drachten is opgehaald hoe mobiliteit als thema is verweven met verkeersveiligheid, welzijn, sport en zorg. Tijdens de sessie is gebruik gemaakt van storytelling. Professionals en ouderen zijn uitgenodigd om zich in te leveren in Joukje, Sjoukje of Aaltje. Vanuit het perspectief van de Friese oudere is toen besproken; Wie of wat is van invloed op iemand zijn mobiliteit? Hoe verandert de manier van verplaatsen (denk aan de fiets, de auto, het openbaar vervoer, wmo.. etc) wanneer de zorgvraag toeneemt?
Deze middag werd het belang en de urgentie voor een aanpak voor mobiliteit in de provincie onderstreepte. Naar aanleiding hiervan is een vervolgonderzoek gestart naar kansen voor een mobiliteitsadvies centrum. Een aantal mogelijke scenario’s zijn hiervoor uitgewerkt.
Ideate helpt het ROF in een eerste stap zetten richting realisatie van een mobiliteitsadviescentrum door een pilot vorm te geven samen met gezondheidsorganisatie Sûnenz. Hier werken we aan het mobiliteitsplatform met een eerste middel: de mobiliteitswijzer Fit voor de Rit.
Ontwerpsessies
Samen met de organisatie Sûnenz starten we met een pilot van het mobiliteitsadviesplatform. Voor deze pilot zijn zorgprofessionals, een ambtenaar, een vertegenwoordiger van de ouderenbond en een oudere uitgenodigd om deel te nemen aan drie ontwerpsessies. Gedurende drie sessies is met dit team gewerkt aan een norm voor ‘goede mobiliteit’. Deze norm is doorvertaalt in een werkblad, ‘Fit voor de Rit’, om in te vullen door professionals of naasten met ouderen. De deelnemers van het ontwerpteam hebben het werkblad getest. Het werkblad helpt een oudere zich te verhouden tot de mobiliteitsnorm. Het werkblad ‘Fit voor de Rit’ is hier te downloaden.
De materialen en inzichten zijn te vinden op mobiliteitsadviesplatform.frl. De mobiliteitswijzer ‘Fit voor de Rit’ helpt ouderen om meer inzicht te krijgen in hun vervoersbehoefte. Het werkblad geeft houvast bij het voeren van een gesprek over mogelijke veranderingen die nodig zijn om ook in de toekomst mobiel te blijven.
Meer weten over dit project of wat Ideate voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Amete van den Berg via amete@ideate.nl