Ideate Logo darkOns werk

Werkwijze

Team

Contact

Zelfscan oudere automobilisten
Wat als we oudere automobilisten serieus nemen?
Zelfscan oudere automobilisten
Wat als we oudere automobilisten serieus nemen?

Ken je die oudere man die zichzelf introduceert met zijn naam en het merk auto dat hij rijdt? Misschien dat jij twijfelt of hij nog wel veilig rijdt, nu hij wat jaartjes ouder is. Echter is deze zelf overtuigd van zijn rijbekwaamheid en ervaring. Hoe bereiken en motiveren we mensen zoals hem om te anticiperen op hun huidige rijvaardigheid?

 Ideate benadert deze meneer in zijn eigen sociale omgeving. Op locaties waar hij sowieso al komt wordt een middagprogramma aangeboden voor verantwoorde chauffeurs. Men vult een zelfscan in, wat inzicht biedt in hoe je rijdt en men gaat in gesprek over hoe je rijdt en hoe je jezelf fit houdt.

“Als ik hoor van anderen dat ze moeite hebben met fit en ontspannen achter het stuur zitten, en dat daar best wat aan te doen is, dan ben ik meer bereid om mijn rijvaardigheden op te frissen.”

 Uit onze interviews met oudere automobilisten blijkt de auto vaak van levensbelang. Het kunnen besturen van een auto staat gelijk aan onafhankelijkheid, deelname aan de maatschappij. Het opgeven van zelfstandig autorijden ervaart men als aanleiding tot eenzaamheid en afhankelijkheid.

 De zelfscan is geïnitieerd door ROV Oost Nederland. De scan toont verkeerssituaties en vraagt naar hoe iemand deze situaties ervaart. De vragen en resultaten uit de scan helpen bij inzicht in eigen rijvaardigheid. De scan geeft tips om bepaalde vaardigheden te verbeteren of valkuilen te vermijden.

De combinatie van een lokale aanpak en de zelfscan hebben we in de gemeente Raalte getest. Samen met de gemeente, het welzijnswerk en een lokale rijschoolhouder hebben we themamiddagen uitgeprobeerd bij lokale verenigingen.

 Onze ervaringen met de organisatie en de uitvoering van de aanpak is vertaald naar een ‘self explaining pakket’. Dit pakket hebben we samen met Rijkswaterstaat overhandigd aan VVN en CBR. Zij brengen de aanpak in praktijk. 

Meneer de Citroen rijder en zijn vrouw gaan binnenkort de trein uitproberen wanneer ze hun kleindochter bezoeken. En nu zijn kennissen bereid zijn om een opfrislesje te volgen, is hij het misschien ook wel…

Meer weten? Stuur een bericht naar amete@ideate.nl.

20180227 155311 HDR - ideate afbeelding

Gerelateerde projecten 

Woonbedrijf – Innovatief renoveren

Woonbedrijf – Innovatief renoveren

Een innovatieve manier van woningrenovatie. Met keuzevrijheid voor bewoners in woonwensen en tijdstip van renovatie.

Energietransitie – Wijkgerichte aanpak in Apeldoorn

Energietransitie – Wijkgerichte aanpak in Apeldoorn

Met bewoners, gemeente en energiecoöperatie aan de slag

Verkeersonderneming – Inzichtenfabriek

Verkeersonderneming – Inzichtenfabriek

Verzamelen van inzichten over mobiliteitsgedrag

Bekijk alle projecten