Leren en ontwikkelen

Design Thinking voor Stedelijke Innovatie

Gemeente Amsterdam
Ideate ontwikkelde een training voor de gemeente Amsterdam om medewerkers te leren design thinking toe te passen op stedelijke problemen. Deelnemers werken vijf dagen aan hun eigen cases en leren samen met stakeholders oplossingen te ontwerpen. Naast de training biedt Ideate twee keer per jaar een masterclass en een programma voor managers om creativiteit binnen teams te ondersteunen. Wij geloven dat deze aanpak nodig is om stedelijke uitdagingen effectief aan te pakken.
Meer weten?

Continu leren en verbeteren met Design Thinking

In opdracht van de gemeente Amsterdam ontwikkelde Ideate een in-house training over ontwerpend denken en doen in de publieke sector. Het begon in 2018 met een pilot, waarin een eerste versie van een training design thinking op basis van de praktijkervaring van de deelnemers.

Ideate is nu al 6 jaar lang de vaste trainingspartner van de gemeente rond design thinking. 



Aanpak

Het volledige trainingsaanbod bestaat uit drie onderdelen die elkaar versterken.

 

Vijfdaagse training:

Tijdens de vijfdaagse training werken deelnemers aan een eigen gemeentelijke casus, terwijl ze stap voor stap kennismaken met de principes, ontwerpfasen en methoden van een ontwerpende aanpak. De focus ligt op het begrijpen van de complexiteit van stedelijke uitdagingen vanuit verschillende perspectieven en het ontwerpen van mensgerichte oplossingen samen met burgers en belanghebbenden. Elke trainingsdag behandelt een stap uit het ontwerpproces, en tussen de trainingsdagen gaan de deelnemers écht aan de slag met onderzoek, ontwerp, testen en implementeren van nieuwe ideeen.



 

 

 

Training voor managers:

Daarnaast hebben we de training ‘Leiding geven aan ontwerpend werken’ ontwikkeld, specifiek voor managers en teamleiders. Hierin richten we ons op hoe leidinggevenden ontwerpende ambtenaren binnen hun team goed ondersteunen, ruimte maken voor creativiteit en obstakels voor innovatie wegnemen.

Ontwerpend werken

Wij geloven dat de grote stedelijke opgaven van deze tijd vragen om een andere manier van werken, zoals het samen met de inwoners ontwikkelen van beleid. Door complexiteit beter en anders te begrijpen, kunnen we samen effectiever inspelen op de uitdagingen van morgen.

Dit deden we:

  • We gaven zo’n 160 medewerkers de vijfdaagse training Design thinking voor het Publieke domein.
  • 40 leidinggevenden volgden de training leiding geven aan ontwerpend werken.
  • 600 medewerkers deden mee aan de masterclasses.

Bijzonder, want:

  • Deelnemers hebben tal van innovatieve en vooral bruikbare oplossingen ontwikkeld voor de opgaven waar zijn aan werken.
  • De training heeft een nieuwe impuls gegeven aan het probleemoplossend vermogen van de stad, en door de masterclasses is een netwerk van enthousiaste ontwerpende ambtenaren ontstaan.