Duurzaamheid

Groene Hart Circulaire Economie

Erasmus Governance Design Studio
De transitie naar een circulaire economie vraagt om een nieuwe manier van samenwerken, maar de weg ernaartoe is bezaaid met hindernissen. Voor ACCEZ en de provincie Zuid-Holland onderzocht Ideate de uitdagingen en kansen van samenwerking binnen deze transitie. Samen met de Erasmus Governance Design Studio.

Zicht op wat de transitie nu bemoeilijkt

Met circulaire ondernemers, toezichthouders en beleidsmakers onderzochten we praktische uitdagingen in circulair samenwerken en hoe huidig beleid die transitie bemoeilijkt.

Ons onderzoek richtte zich op diep begrip van de belemmeringen en mogelijkheden voor samenwerking in de circulaire economie.



"De circulaire economie? Dat gaat over nieuwe initiatieven waarvan de uitkomst onbekend is. Dan moet je bereid zijn om aanvragen te vergunnen waarvan de uitkomst nog niet bekend is. Anders kom je geen stap verder."

- Toezichthouder bij de Omgevingsdienst

Aanpak

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van echte cases, waarbij we de perspectieven van verschillende betrokkenen onderzochten.

 

Stap 1: interviews met circulair ondernemers en hun stakeholders

Aan de hand van de casus van een vernieuwende afvalinzamelaar in de Randstad gingen we aan de slag. Met interviews over bestaande initiatieven verzamelden we de behoeften en belemmeringen die je ervaart als circulair ondernemer, als toezichthouder en als beleidsadviseur. We spraken verschillende stakeholders over de complexiteit en onduidelijkheden die de weg naar circulaire ketensamenwerking ernstig bemoeilijken. 

 

Stap 2: beleidsbarrières in kaart

Ondanks samenwerking met een team van experts, zoals wetenschappers, juristen en gemeentelijke partners, stuitte de afvalinzamelaar op verschillende beleidsbarrières. Trage procedures, onduidelijke wet- en regelgeving, en een controlerende overheid maakten het moeilijk om circulaire ideeën te realiseren. Deze barrières gelden niet alleen voor deze casus, maar ook voor andere circulaire pioniers. Met voorbeelden en storytelling maakten we deze barrières voelbaar.

 

 

 

 

Stap 3: nieuwe kernwaarden + ontwikkelsporen voor circulaire samenwerking

We vonden vier kernwaarden voor succesvolle samenwerking in de circulaire economie: eerlijkheid, transparantie, flow en lerend vermogen. Ook deden we concrete aanbevelingen over hoe deze waarden kunnen worden ingebed in beleid en praktijk in Zuid-Holland en door ACCEZ. Met drie strategische ontwikkelsporen werkt ACCEZ nu toe naar een helpende context voor circulair ondernemers.



Resultaat

De verantwoordelijkheid voor het creëren van een gunstig klimaat voor circulaire samenwerking ligt niet alleen bij de individuele actoren, maar juist ook bij de overheid en beleidsmakers. We gaven concrete voorbeelden van hoe deze kernwaarden in de praktijk vorm moeten krijgen in Zuid-Holland, en welke rol ACCEZ speelt.

Dit deden we

  • Inzicht bieden in de huidige praktijk van circulaire samenwerking.
  • De beleidsbarrières in kaart die circulaire samenwerking belemmeren.



 

  • Vier kernwaarden formuleren die essentieel zijn voor succesvolle circulaire samenwerking: eerlijkheid, transparantie, flow en lerend vermogen.
  • Beleidsadvies over hoe ACCEZ en de Provincie Zuid-Holland vanuit deze vier kernwaarden kunnen werken.