Ontwikkelen van het programma PONT
ClickNL en Ministerie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapHoe geven we invulling aan dat ene zinnetje in het regeerakoord
In opdracht van Click NL en OCW ontwikkelden we met een groot en divers team van ontwerpers, onderzoekers en ambtenaren een programma dat de impact van ontwerpgericht werken in de publieke sector vergroot en versterkt.
Het resultaat? Een werkend platform dat de impact van ontwerpdenken structureel vergroot bij het aanpakken van maatschappelijke opgaven.
Aanpak
Dit project werd in drie stappen aangepakt. Door vanaf het begin intensieve samenwerking tussen ontwerpers en ambtenaren te faciliteren, creëerden we een platform voor innovatie en sociale vernieuwing in de publieke sector.
Stap 1: Dialoog
We startten met het in kaart brengen van de uitdagingen en kansen van ontwerpgericht werken in de overheid. Dit deden we door intensieve en veel dialoogsessies door heel Nederland tussen ontwerpers, ambtenaren en andere betrokkenen. We brachten de botsende logica’s van de creatieve industrie en de publieke sector samen. Deze gesprekken legden niet alleen de belemmeringen bloot, maar hielpen ook om begrip en vertrouwen tussen beide groepen op te bouwen. Dit leidde tot de ontwikkeling van het PONT-programmavoorstel, waarin de behoeften en logica’s van beide werelden samenkwamen.
Stap 2: Co-creatie
Vervolgens organiseerden we co-creatiesessies om het PONT programma en platform met ontwerpers en ambtenaren verder vorm te geven. Samen met haar team, ontwerpers, ambtenaren en experts kwam Renske tot de structuur van het PONT programma. Denk aan trainingen over ontwerpprincipes en intervisies om samen te leren hoe we onze impact vergroten via ‘de school’ en de inzet van ervaren PONT-impactcoaches om huidige ontwerptrajecten binnnen overheden te begeleiden en versterken voor betere ‘praktijken’.
Stap 3: Bouwen en borging
Het PONT-programma werd in juli 2023 officieel overhandigd aan staatssecretaris Uslu (OCW), goedgekeurd en is daarna opgebouwd. Renske nam de rol van programmamanager op zich om de bouwfase van PONT te begeleiden. Het programma is ondergebracht bij de Dutch Design Foundation en het team staat. Het programma biedt een blijvend platform waar ontwerpers en ambtenaren elkaar ontmoeten en gezamenlijk werken aan het vergroten van de impact van ontwerp op publieke opgaven. Dit platform ondersteunt zowel ontwerpende ambtenaren als ontwerpers die werken aan publieke vraagstukken.
Dit deden we:
- We gaven leiding aan een groot team.
- We organiseerden intensieve dialogen tussen ontwerpers en ambtenaren om uitdagingen en kansen bloot te leggen.
- We brachten de creatieve industrie en de publieke sector samen in co-creatiesessies.
- We ontwierpen het PONT programma en platform waar impact maken op maatschappelijke vraagstukken met ontwerp continue onder de aandacht blijft, en waarmee we de ontwerpsector professionaliseren.
Bijzonder, want:
- PONT zorgt voor een unieke samenwerking tussen ontwerpers en ambtenaren, waarbij beide groepen van elkaar leren en samen werken aan innovatieve oplossingen.
- Dit programma zet ontwerpdenken centraal als krachtig middel om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en burgers meer te betrekken bij beleidsvorming.