Verhalen van 65-plussers over bewegen en in beweging blijven
Nederlandse Sportraad65-plussers vertellen hoe zij bewegen
In opdracht van de Nederlandse Sportraad gingen we aan de slag met een onderzoek. Onze onderzoeksvraag: Wat zijn kansen en belemmeringen voor 65-plussers om voldoende bewegen vanzelfsprekend te maken in hun dagelijks leven? En welke rol kan de overheid daarbij spelen? Een belangrijke vraag, want hoe krijg je het percentage bewegende 65-plussers omhoog van die lage 38%?
Om te ontdekken wat het beweegpatroon van 65-plussers beïnvloedt, gingen wij in gesprek. Met aandacht voor diversiteit in leeftijd, geslacht, stedelijk of landelijk gebied, culturele achtergrond, de houding ten opzichte van bewegen, de mate van vitaliteit, welstand en opleidingsniveau.
We spraken ruim dertig 65-plussers, verdeeld over 4 focusgroepen. Over hoe zij nu bewegen, hoe dat anders is dan vroeger, wat hun wensen en zorgen zijn voor de toekomst. We ontdekten belangrijke thema’s zoals de impact van levensgebeurtenissen.Of hoe je sociale omgeving jouw behoefte of noodzaak om te bewegen onvoldoende serieus neemt: “dat moet je toch niet meer willen doen op jouw leeftijd.”
Deze verhalen bundelden we tot een waardevolle inspiratiebron voor beleidsschrijvers, professionals en vormen een uitnodiging tot een goed gesprek.
Aanpak
Stap 1: Voorbereiding en werving
Ideate heeft een diversiteit aan ouderen geworven. Dankzij ons uitgebreide netwerk in de gezondheidssector, en rond ouderen en vitaliteit, hebben we uiteenlopende deelnemers weten te vinden. We hebben mensen met een vergelijkbare levensfase of achtergrond juist samengebracht in dezelfde sessie, waardoor de kans op herkenning en verdieping groter is.
Stap 2: Warming-up
Vooraf hebben deelnemers een sensitizer ontvangen. Een invulboekje met vragen over bewegen door de dag heen, door de jaren heen en je dromen voor de toekomst. Dit boekje werd door iedereen individueel voorafgaand aan de focusgroep ingevuld. Zo verschenen de 65-plussers alvast opgewarmd en voorbereid voor een goed gesprek.
Stap 3: Met elkaar in gesprek tijdens een focusgroep
We gingen per focusgroep in gesprek met een groep van acht 65-plussers over het onderwerp bewegen. Over hoe dat nu gaat, hoe dat anders is dan hoe het voorheen ging en wat wensen zijn voor de toekomst.
Stap 4: Verhalen bundelen
We analyseerden de inzichten uit de gesprekken naar rijke verhalen. Samen werd dit gebundeld in een rapport. Ook ontwikkelden we vier rijke profielen van senioren die op hun eigen manier bewegen of juist niet bewegen. Per profiel presenteren we dilemma’s en quotes. Dit zet de inzichten in perspectief en brengt de belangen van verschillende ouderen tot leven. Het helpt om de motivaties en behoeften van ouderen rond bewegen te begrijpen, en te gebruiken bij het maken van nieuw beleid.
De deelnemende 65-plussers waren enorm dankbaar dat er eens écht naar ze geluisterd werd. Hun verhalen worden door de Nederlandse Sportraad gebruikt om het beleidsadvies ‘Laat ze niet zitten!’ over sport en beweging voor ouderen voorstelbaar te maken. En urgentie te creëren bij beleidsmakers en professionals door ze persoonlijk te raken en betrokken te laten voelen bij het beleid dat nodig is. Het is overhandigd aan staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport.
Meer weten over dit project? Praat eens met Amete.Dit deden we
- We spraken ruim dertig 65-plussers in openhartige groepsgesprekken
- We bundelden de persoonlijke verhalen met hierin vragen, dilemma’s en mogelijke kansen die aanleiding bieden voor beter beleid op sport en beweging voor ouderen.
- Het adviesrapport van de Sportraad is met deze verhalen overhandigd aan staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport.
Bijzonder, want
- We betrokken een diverse groep ouderen. Deelnemers aan de gesprekken voelden zich, na het lezen van het rapport, gezien en gehoord.
- De verhalen creëren urgentie. Als professional of beleidsmaker kun je je verplaatsen in deze verhalen. En zie je in plaats van alleen beleidsadviezen, ook de mensen erachter.
Het onderzoeksrapport en de rijke verhalen van Ideate geeft het advies van de sportraad aan staatssecretaris Karremans over sport en beweging voor ouderen echt een gezicht. We zijn heel blij met de samenwerking en de uitkomst.
Dit project was in opdracht van de Nederlandse Sportraad en Ministerie VWS. Maar mede mogelijk dankzij al onze respondenten en de goede samenwerking met de organisaties voor ouderen, zoals zorgorganisatie QuaRijn, vrijwilligersnetwerk Noom en welzijnsorganisatie Prinsheerlijk.
2023: Start en uitvoering project
2024: Nederlandse Sportraad brengt adviesrapport uit aan staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport