Gezondheid

Walk en Talk, een leefstijlprogramma voor mensen na orgaantransplantatie

Chiesi Pharmaceuticals
Bij een orgaantransplantie is er veel aandacht voor het moment van operatie. Maar wat gebeurt er daarna? Voor patiënten is het aanpassen aan een nieuwe leefstijl na de operatie minstens zo’n grote uitdaging. In opdracht van Chiesi ontwikkelde Ideate, samen met zorgprofessionals en patiënten, een oplossing: Walk & Talk. Dit wandelprogramma stimuleert niet alleen beweging, maar biedt ook ruimte voor ontmoeting, herkenning en uitwisseling van ervaringen. Een concreet en mensgericht antwoord op de vraag: hoe blijf je gezond na je transplantatie?
Zie voor meer informatie over Walk en Talk

Onderzoek en co-creatie voor een passende zorginterventie

Veel mensen vinden het lastig om na een orgaantransplantatie hun leefstijl te veranderen. Ondanks goede voorlichting blijkt het toepassen in het dagelijks leven moeilijk. Dat kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, een hoge bloeddruk of zelfs het afstoten van het orgaan. Chiesi vroeg ons een passende zorginterventie te ontwikkelen die patiënten écht ondersteunt.

Samen met artsen, zorgverleners en patiënten onderzochten we welke aanpak werkt. Het resultaat: Walk & Talk, een toegankelijk wandelprogramma dat revalidatie, leefstijl en lotgenotencontact op een laagdrempelige manier combineert.

Aanpak

Stap 1: Vooronderzoek
We spraken met artsen en zorgverleners over uitdagingen in het transplantatieproces. In een landelijke enquête bepaalden we samen welk thema het meest urgent was: revalidatie na transplantatie. Patiënten blijken voorzichtig en inactief — vaak met blijvende klachten als gevolg.

 

Stap 2: Verdiepend onderzoek
In een adviesraad met zorgprofessionals doken we dieper in het gedrag van patiënten. De kernvraag: hoe help je mensen om hun leefstijl écht te veranderen?

 

Stap 3: Co-creatie met patiënten
We ontwikkelden verschillende ideeën voor gedragsinterventies, die we samen met het VUmc voorlegden aan patiënten. Zo ontstond het wandelprogramma Walk & Talk. Onderdeel van het programma is de transplantatiebox die patiënten na hun eerste controleafspraak meekrijgen — inclusief uitnodiging voor de wandelgroep.

  • In kleine wandelgroepen – Walk & Talk – gaan patiënten regelmatig samen op pad. Ze bewegen, wisselen ervaringen uit en ondersteunen elkaar. Elke groep heeft een zorgverlener als coördinator en een ‘koploper’ – een patiënt die de groep aanmoedigt en inspireert.
  • Om mensen direct na hun operatie op weg te helpen, ontwikkelden we ook de transplantatiebox. Patiënten ontvangen deze bij hun eerste controleafspraak. De box bevat praktische en positieve hulpmiddelen voor een gezonde leefstijl, zoals receptenkaarten, zonnebrandcrème, een flesje water, informatie over een stappenteller en natuurlijk een uitnodiging om mee te wandelen. Zo krijgt leefstijlverandering direct een positieve en tastbare start

 

Stap 4: Opschaling
De eerste pilot liep in Amsterdam. We ontwikkelden ondersteunende middelen zoals flyers, posters en de box. Ook ontwikkelden we een train-de-trainer voor koplopers. Daarna groeide Walk & Talk door naar meerdere centra, met een herkenbare uitstraling en duidelijke aanpak.

 

Stap 5: Doorontwikkeling

Het programma is nu actief in negen zorgcentra. Op basis van gebruikerservaringen en feedback werken we aan een redesign van het materiaal en de verdere verbetering van de aanpak.

Resultaten

Negen zorgcentra en academische ziekenhuizen verspreid door Nederland hebben inmiddels een actieve Walk & Talk-groep. Het programma is duurzaam geïmplementeerd en groeit door. Elke wandeling draagt het bij aan een betere gezondheid én meer verbondenheid voor mensen na een transplantatie

Meer weten over dit project? Neem contact op met Franca.

Dit deden we

  • We spraken met patiënten, nefrologen en andere belanghebbenden
  • We ontwikkelden twee diensten voor patiënten, met een service blueprint en alle ondersteunende middelen – van flyers tot activiteiten.
  • We bedachten en lanceerden een pilot voor Walk & Talk, en schaalden deze op naar 9 zorgcentra en academische ziekenhuizen in Nederland.

Bijzonder, want

Patiënten en zorgprofessionals waren in elke fase betrokken. Die intensieve samenwerking zorgde voor een interventie die echt werkt: dichtbij de praktijk, en afgestemd op de realiteit van het herstelproces.