Ideate Logo darkPortfolio

Werkwijze

Trainingen

Team

Contact

Transities gaan over sociale (on)gelijkheid
Ontwerpen van de toekomst empathie inclusiviteit sociale gelijkheid
Ontwerpen van de toekomst empathie inclusiviteit sociale gelijkheid
Transities gaan over sociale (on)gelijkheid

Dit artikel is geschreven door Kate Spierings. Het maakt deel uit van een reeks interviews waarin Kate onderzoekt hoe we de grote transities van nu kunnen benutten om onze samenleving gelijker en rechtvaardiger te maken. Heb je vragen of wil je reageren? Mail naar: kate@ideate.nl

Als ontwerpers prediken we empathie, inclusiviteit en toegankelijkheid. Tegelijkertijd hebben de meeste ontwerpers die ik ken een studie genoten aan een technische universiteit, zijn ze wit, hoogopgeleid, opgevoed in de Randstad, door hoogopgeleide en welverdienende ouders, en nog altijd vaker man dan vrouw. Ook al gaat het op dat laatste puntje steeds beter. Kortom, we hebben alle vinkjes en voordelen mee. Het grootste gedeelte van de beslissers en bestuurders in Nederland ook.

Wat betekent dat voor een samenleving in transitie? Want neem je jezelf niet altijd een beetje mee in het ontwerpen van de toekomst? Ik ga de komende maanden in gesprek over rechtvaardigheid, en over hoe we de grote maatschappelijke transities van deze tijd kunnen gebruiken om te bouwen aan een gelijkere en inclusievere samenleving. Ik maak een reisje langs vier domeinen. Met een divers gezelschap.

Ik wil in gesprek over het belang van diversiteit in onderwijs en op de werkvloer, zodat we gelijke kansen krijgen. Over hoe mobiliteit ons in staat stelt – of juist hindert – om te gaan waar we willen. Over het eerlijk verdelen van lasten in de energietransitie. En over hoe gezondheidsverschillen groter worden, als we niet in actie komen tegen het huidige paradigma van zelfregie én zelfrechtvaardiging.

Kortom, ik ga op avontuur. Hoe maken we van sociale gelijkheid een systematisch, systemisch en institutioneel fenomeen? Hoe kunnen we de grote transities in onze maatschappij juist gaan benutten om de wereld een stukje gelijker en rechtvaardiger te maken?

Heb jij hier zelf een sterke mening over? Of ken jij iemand anders die dat heeft? Laat het me weten via kate@ideate.nl. Ik kom graag met je in gesprek.

Recente artikelen

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Bekijk alle artikelen